вторник, 6 февруари 2018 г.

Русенските счетоводители



Русе е развит търговски и индустриален център по река Дунав, на границата с Румъния. В него практикуват счетоводители, с численост типична за най-големите по население градове в България.

Счетоводителите са с достатъчно присъствие за да упражняват счетоводните услуги не само за град Русе, но и за неговите околности. Земеделските стопани и занаятчиите са разположени със значима гъстота както в покрайнините на града, така и спорадично на останалата територия на област Русе.

Формата на счетоводството, което счетоводителите най-често употребяват е двустранна. Едностранната форма е почти на изчезване, в синхрон с намалелите лица прилагащи патентен данък.

Счетоводните стандарти прилагани от русенските счетоводители са съобразени с дейностите, които извършват лицата подлежащи на счетоводна отчетност.
Националните счетоводни стандарти са предпочитани, в сравнение с международните счетоводни стандарти, независимо преобладащата еднаквост помежду техните регламентации и някои съществени удобства в полза на международните.

Счетоводителите в Русе, са с едно от най-високите нива на компетентност и са се доказали в изпълнението на редица сложни казуси в счетоводството.
Те вземат дейно участие в счетоводни семинари, интернет общности и други.
Факт е, че Русе е предпочитана дестинация на много дружества с румънска и друга чуждестранна собственост в капитала, заради не на последно място високото качество на счетоводното обслужване. Свидетели сме, как редица софийски компании, преместват счетоводството си в Русе и предпочитат русенски счетоводител.

За професионалното развитие на счетоводителите се грижи счетоводната организация Институт на Професионалните Счетоводители в България (ИПСБ), която съблюдава професионализма и етиката в счетоводната професия. Съществуват и други счетоводни организации, като такива насочени към счетоводните предприятия(счетоводните къщи).

Счетоводителите в Русе, както и в другите населени места в страната, не са лишени от общите недостатъци, които съпътстват тяхната счетоводна дейност. Те са: работа на цени, които не позволяват качествено изпълнение; неправомерна намеса в клиентската документация; разпространяване на злепоставяща/невярна информация за колегите и ниско ниво на организираност.

За да се открият подходящи практикуващи счетоводители в Русе се ползват разнообразни способи, поради различните схващания на лицата търсещи счетоводни услуги. Невинаги най-добрия счетоводител за едни, е подходящ за други. Тъй като има достатъчно голям избор на качествени счетоводители в Русе, може да се разчита напълно, че при едно адекватно клиентско заплащане те винаги ще работят на върхово ниво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар